Hoe is het met de zelfvoorzienendheid van Nederland?

Op de site van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedelkwaliteit staat??"Het Ministerie van LNV is gericht op de zelfvoorziening en de waardeketen in onze voedselbehoefte, "De zelfvoorzieningsgraad. Een term die onze huidige wereld steeds belangrijker lijkt te worden. Omdat nu niets meer vanzelfsprekend is.

Vroeger was bijna iedereen zo goed als zelfvoorzienend. Tot men zich geen specialiseren. En men diensten ging ruilen voor geld, dat dan weer werd "geruild" tegen voedsel, kleding of een andere dienst. Iets wat onze welvaart ten goede is gekomen.

Tegenwoordig is bijna niemand meer zelfvoorzienend. Op een enkel moestuin na moet alle voedsel in Nederland, tegen betaling natuurlijk, uit een winkel komen. En moet je als gezin met twee volwassenen bijna full-time werken om alles nog een beetje rond te kunnen breien. Alles is duurder geworden. Behalve ons voedsel. Met als gevolg dat we denken dat er in dit landje altijd genoeg goed en goedkoop voedsel te krijgen is. Dat was ook altijd zo. Maar hoe lang nog???

Want ik zag afgelopen week ineens ook een tabel voorbij komen. Een tabel over de zelfvoorzieningsgraad van Nederland op wereldniveau. Misschien een oud lijstje maar toch. (Zie tabel hierboven)

De FAO: de Food and Agricultural Organisation, publiceerde dus in 2013 al het rapport waarin onder andere de lijst met landen die de hoogste én de laagste zelfvoorzieningsgraad hebben, werd afgebeeld. Met prominent op plek 8 van landen met de LAAGSTE zelfvoorzieningsgraad: Nederland!

Wat heeft dat ministerie van LMV de laatste jaren dan in hemelsnaam uitgevoerd? Ons Nederland !Land van melk en honing!!Het staat jaarlijks bijna bovenaan in de lijst van meest exporterende landen. Dat land kan zelf nog niet eens de broek ophouden. Pffff. Het heeft niet eens een broek!!

Ja. We hebben melk en vlees. Kaas en melkpoeder. Aardappelen en bloembollen. Maar de verwende Nederlander wil meer! Buitenlandse producten. Het jaar rond verse groentes. Het liefst voor weinig. Waardoor de handel er volop in springt en de transportbewegingen van voedsel nog nooit zo groot als nu zijn geweest.

En dat was altijd leuk. Tot nu! En er een kink in de kabel dreigt te komen. De Wet van Murphy lijkt ineens genadeloos toe te gaan slaan.(Als er iets mis gaat, dan gaat alles ineens ook goed mis)

Want:* De energieprijzen stijgen torenhoog waardoor bakkers en andere kleine zelfstandigen de deuren moeten sluiten.* kunstmest wordt onbetaalbaar* de politiek heeft alles op slot gezet door er zelf gecreëerd stikstofprobleem.* vruchtbare grond wordt omgezet in natuurgebied.* vruchtbare polders moeten wijken voor "natuur" en worden gevuld met pfas vervuild water.* het aantal inwoners van Nederland stijgt tot ongekende hoogte.* onze halve vissersvloot denkt aan opgeven.* de EU krijgt steeds meer groene waanideeën.* de boeren wordt het boeren door de steeds complexere wetgeving en onwerkbare eisen compleet onmogelijk gemaakt.

En daar sta je dan. Als politicus die problemen alleen maar voor zich uit kan schuiven. Druk bezig met "belangrijker" zaken. Straks is iedereen gelijk, is zwarte piet verdwenen, heeft de hele toetsenbord (LHBTIq+) gemeenschap 14 televisiezenders, stikken we hier van de zonnevelden, kaal gekapte wensnatuur parken, datacentra en AZC's en ziet zelfs de wolf door alle hoofddoeken de roodkapjes niet meer! Maar hebben we meer niets te vreten.

Dat is dan "ons" Nederland. Dat qua zelfvoorziening met een trots Ministerie van LMV op plek 188 van de 196 landen in de wereld staat. En met iedere stoppende boer, met iedere afgeplagde hectare, met iedere gesloten kleine zelfstandige zakken we op die lijst van zelfvoorzienende landen.

We geven nu ontwikkelingshulp aan Syrië. Dat verdorie nog hoger dan wij op deze lijst staat! Nog eens paar jaar dan is het andersom!!Iets wat zo maar kan gebeuren als onze politici hun kop in het arme, afgeplagde zand blijven steken.

Ik zou het oude kookboekje van oma nog maar eens op gaan zoeken. Dat uit '40-'45.Waaraan vooral in de hongerwinter van 1944 veel nieuwe recepten zijn toegevoegd. Omdat we straks misschien wel weer die bloembollen moeten gaan eten.

Al hebben we nu wel iets meer geluk dan toen. Want omdat we daarin wel zelfvoorzienend zijn krijgen we er nu een blokje kaas bij. Maar dan denk ik wel, zonder een vlaggetje er op.....

Zinnige Onzin & Farmers Defence Force

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.