Stikstof: kabinet Schoof kijkt naar spoed- en noodwet, Brussel én 1 mol

Het kabinet gaat in het stikstofdossier opnieuw kijken naar een spoedwet die past binnen de huidige Europese regelgeving. Vanuit juridisch oogpunt wordt ook bestudeerd hoe vergunningverlening in het buitenland is ingericht. Zoals in Duitsland waar een drempelwaarde geldt.

Het kabinet kijkt daarbij naar een concretere en nadere wettelijke invulling van de ‘open normen’ van Europese regelgeving. Ook de optie van een noodwet ligt op tafel. Evenals uitzonderingen voor projecten met kleine deposities (zoals PAS-melders). Dat schrijft landbouwminister Femke Wiersma vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

1 mol per hectare mogelijk

Eerder zei de minister na de ministerraad van vrijdag dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een hogere stikstofnorm (1 mol per hectare) mogelijk is. Zo’n norm zou Nederland van het stikstofslot halen. In de Kamerbrief schrijft Wiersma verder dat ‘realistisch’ gekeken wordt naar verbetering van de aanwijzing van soorten en habitats in Natura 2000-gebieden. En ook naar hoe dat zich dan verhoudt tot de huidige staat van instandhouding ervan.
Ook benoemt de minister in deze brief de weg naar bedrijfsspecifieke doelsturing. Al stelt ze ook dat aanvullend generiek beleid nodig blijft, gericht op blijvers en stoppers. Tot slot schrijft Wiersma dat in kaart wordt gebracht welke stappen richting Brussel mogelijk zijn, zowel op korte als lange termijn. Ook komt ze met acties richting boeren die na de Raad van State-uitspraak over de vergunningplicht van intern salderen in de problemen zijn gekomen. Hoe dat er concreet uit gaat zien is nog niet bekend.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.