“Ik had me op het ergste voorbereid. Maar het beeld dat ik had, gebaseerd op berichten in de media, klopt niet. De boeren bij wie ik was, houden van hun dieren, hebben oog voor weidevogels, snappen ook wel dat er dingen moeten veranderen. Voordat ik met mijn onderzoek begon, was ik gestopt met vlees eten, zelfs melk dronk ik niet meer. De argumenten die ik daarvoor had, blijken niet te kloppen. Ik denk dat er meer mensen rondlopen zoals ik. Daarom zeg ik: consument, verdiep je in de landbouw, praat met boeren, bezoek een open dag. Iedereen mag denken wat hij wil, maar baseer je dan wel op de werkelijkheid.”

Masterstudent onderzoekt motivatie onder jonge melkveehouders

 

Masterstudent Maria Joosse deed onderzoek onder jonge melkveehouders over hun bereidheid hun bedrijf aan te passen. Ze ontmoette in Brabant enthousiaste, gemotiveerde jonge boeren die best willen veranderen, maar afgeremd worden door de negatieve berichtgeving over hun sector. En passant is ze vegetariër-af.

 

Haar beeld over de veehouderij is helemaal gekanteld. Maria Joosse (23) praat er niet omheen. Tot een half jaar geleden was ze behoorlijk negatief over de sector. Boeren hebben geen oog voor hun vee, het gaat hen alleen om geld verdienen, ze trekken zich niks aan van het milieu. Norse types die nooit tevreden zijn, dacht ze.

In het kader van haar masterstudie Milieu- en Maatschappijwetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen deed Joosse onderzoek onder 15 jonge melkveehouders in Brabant. Ze wilde weten wat jonge boeren motiveert, of ze bereid zijn hun bedrijfsvoering duurzamer en diervriendelijker te maken. En zo ja, wat kunnen consumenten en overheden doen om hen daarbij te helpen.

‘Mijn beeld klopte niet’

Ze trok een overall aan en werkte een dag mee. En ondertussen stelde ze vragen en liet de jonge boeren vertellen. “Ik had me op het ergste voorbereid. Maar het beeld dat ik had, gebaseerd op berichten in de media, klopt niet. De boeren waar ik was, houden van hun dieren, hebben oog voor weidevogels, snappen ook wel dat er dingen moeten veranderen. Voordat ik met mijn onderzoek begon, was ik gestopt met vlees eten, zelfs melk dronk ik niet meer. De argumenten die ik daarvoor had, blijken niet te kloppen. Ik denk dat er meer mensen rondlopen zoals ik. Daarom zeg ik: consument verdiep je in de landbouw, praat met boeren, bezoek een open dag. Iedereen mag denken wat hij wil, maar baseer je dan wel op de werkelijkheid.”

Negatief benaderd

Gebrek aan waardering is volgens Joosse zo’n remmende factor. “Jonge boeren hebben het gevoel dat ze het nooit goed doen. Als het gaat over de veehouderij in de media is de teneur vrijwel altijd negatief. Consumenten vinden van alles, maar kopen vervolgens het goedkoopste product, zeggen ze. Wie altijd negatief wordt benaderd, gaat niet investeren in het milieu, maar denkt: laat maar zitten.”

Als het gaat over klimaat, dan is de veehouderij altijd de pineut. Joosse: “De jonge boeren die ik sprak, hebben het gevoel altijd de schuld te krijgen. De mestregels worden om de haverklap aangescherpt, maar het vliegverkeer wordt niet aangepakt. Vinden ze oneerlijk. En dat snap ik heel goed.”

Trouwens, die steeds weer veranderende regelgeving is jonge boeren ook een doorn in het oog. “Ze hebben het gevoel dat wat vandaag geldt morgen anders is. Voor een ondernemer die geacht wordt te investeren, is dat natuurlijk lastig. Nu wil de overheid toe naar kringlooplandbouw, maar de invulling daarvan is onduidelijk. Tja, in zo’n geval ga je eerder achteroverleunen dan in actie komen.”

Twijfel remt verduurzaming

Ze noemt nog een vierde factor. “Jonge boeren twijfelen regelmatig aan het effect van zogenoemde milieuvriendelijke maatregelen. Dan noemen ze bijvoorbeeld de nieuwe stalvloeren waardoor minder ammoniak vrijkomt. Die vloeren zijn erg duur, maar onveilig voor de koeien, vinden ze. En ze vragen zich af of het milieueffect wel zo groot is. Ik kan niet beoordelen of de boeren gelijk hebben. Daar gaat mijn onderzoek niet over. Maar ik weet wel dat die twijfels de verduurzaming van de sector afremmen.”

Als de indruk zou ontstaan dat jonge agrariërs bij de pakken neerzitten, dan wil Joosse dat graag rechtzetten. “Ze zijn hartstikke gemotiveerd en houden van hun vak. En nors? Dat zijn ze echt niet. Ik werd bij iedereen hartelijk ontvangen en ze namen geen blad voor de mond. Terwijl ik van huis uit niks met landbouw heb.” 

 

Bron: Boerderij

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.