‘Meer windmolens langs A15 en zonnepanelen op helft van bedrijfsdaken Alblasserwaard’

Klik op de afbeelding hierboven om meer te lezen

De komende tien jaar verrijzen rond de A15 in de regio zeven tot tien extra windmolens. Ook moet de helft van de bedrijfsdaken in de Alblasserwaard worden uitgerust met zonnepanelen.

Dat staat in plannen van Molenlanden en Gorinchem. De twee gemeenten vormen samen één van de dertig energieregio’s van Nederland. In 2030 moet in die zogenoemde RES-regio Alblasserwaard 20 procent aan energie worden bespaard én 35 procent van het totale energieverbruik worden opgewekt uit natuurlijke bronnen. ,,Ambitieus, maar tegelijkertijd ook realistisch”, zegt de Gorcumse wethouder Eelke Kraaijeveld.

Eerder werkten Gorinchem en Molenlanden al drie toekomstscenario’s uit om die regionale energietransitie vorm te geven. Het scenario waarin het opwekken van duurzame energie wordt geclusterd rond de A15 krijgt nu de voorkeur. Ook uit een enquête onder inwoners - waarin ongeveer negenhonderd mensen deelnamen - bleek voor dat plan meer steun dan voor de variant rond de andere snelweg in de regio, de A27. 

"Het hele polderland­schap vol leggen met zonnepane­len is ook wat te gortig"

Kraaijeveld: ,,Dat heeft er waarschijnlijk vooral mee te maken dat windmolens bij de A27 ‘haaks’ zouden worden geplaatst en erg zichtbaar zouden zijn in het landschap.” Ook de optie ‘Zonnewaard’, met tal van zonneparken verspreid over de Alblasserwaard, lijkt van de baan. ,,Het hele polderlandschap vol leggen met zonnepanelen is ook wat te gortig”, aldus de wethouder.

Bouwlocaties al in beeld

In het voorliggende conceptplan - de beide gemeenteraden en het Rijk moeten er nog mee akkoord gaan - worden rond de A15 de komende jaren zeven tot tien windmolens gebouwd. Die komen bovenop de drie turbines die nu al bij de snelweg staan, ter hoogte van Giessenburg en Boven-Hardinxveld. Ook de twee toekomstige molens op de Grote Haar bij Gorinchem tellen niet mee. ,,We onderzoeken de mogelijkheden in een aantal zoekgebieden”, aldus de beide gemeenten.

Mogelijke bouwlocaties in Gorinchem waarnaar gekeken wordt zijn Avelingen-West en bedrijventerrein Gorinchem-Oost. Molenlanden heeft ook al twee plekken nadrukkelijk in beeld. ,,Aansluiten bij de bestaande windmolens bij Giessenburg en de A15 bij Oud-Alblas”, zegt wethouder Teunis Jacob Slob. ,,Gezamenlijk - overheid, inwoners, bedrijven en onderwijs - pakken we dit op.”

Geen grote zonneparken

Tegelijkertijd zetten de gemeenten als RES-regio ook in op zonne-energie, in de vorm van panelen op daken van bedrijven en boerderijen in de Alblasserwaard. Ongeveer de helft van de daken is geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen, stelt Kraaijeveld. ,,Dat is op dit moment de inschatting. Al moeten alle plannen natuurlijk nog wel verfijnd worden. En heb je ook te maken met provinciaal beleid, gemeentelijk beleid, omgevingsvisies.”

"Het lijkt wel meer voor de hand liggend dat we gaan voor kleinscha­lig: ongeveer twee hectare, oftewel vier voetbalvel­den"

Grote zonneparken staan niet ingetekend in de huidige plannen, al sluiten de gemeenten de bouw daarvan ook weer niet definitief uit. Kraaijeveld: ,,Het lijkt wel meer voor de hand liggend dat we gaan voor kleinschalig: ongeveer twee hectare, oftewel vier voetbalvelden.”

Energieneutraal in 2050

Met alle plannen zou de RES-regio Alblasserwaard over tien jaar 1150 terajoule - oftewel 0,32 terawattuur - aan duurzame elektriciteit opwekken. Dat is zo’n 80 procent meer dan de opgelegde doelstelling waarin in het jaar 2030 moet worden voldaan. ,,Het geeft ons vast een solide basis. Die is nodig, omdat we in 2050 als regio volledig energieneutraal moeten zijn”, stelt Kraaijeveld. ,,Daarnaast is het goed voor het behoud van koopkracht in de regio. Deels onze energie zélf opwekken scheelt miljoenen euro’s aan brandstofkosten die nu juist de regio uit gaan.”

De gemeenteraden van Gorinchem en Molenlanden nemen eind deze maand een besluit over de in te zetten koers, die nu door de colleges van b en w is uitgestippeld. Bij groen licht dient de energieregio de plannen vervolgens als ‘bod’ in bij het Rijk. In maart 2021 moet er dan een definitief uitvoeringsplan liggen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.